top of page
Politik
Ett av LUS huvudsakliga ansvarsområden är att bedriva studentpolitik gentemot Lunds universitet, Lunds kommun och region Skåne. Detta sker genom ett dagligt politiskt arbete där LUS genom sina studentrepresentanter är representerade på möten med olika organ inom universitetet, kommunen och regionen. LUS avger också remissvar till förslag av relevans för studenterna vid Lunds universitet, samt publicerar debattartiklar och krönikor i media. Mer information om det arbete LUS studentrepresentanter gör finns på sidan Studentrepresentanter.
Framtagandet av LUS åsikter
LUS ska representera Lunds universitets studenters gemensamma åsikt i sitt politiska arbete. För att veta vilken den gemensamma åsikten är krävs ett aktivt förankringsarbete. Det arbetet gör LUS med hjälp av studentkårerna vid universitetets olika fakulteter och utbildningsnivåer. Studentkårerna har alla sitt eget sätt att på ett demokratiskt vis diskutera fram vad studenterna inom deras verksamhetsområde tycker i en viss fråga. LUS träffar representanter från samtliga kårer en gång i veckan för att diskutera fram studenternas gemensamma åsikter i aktuella frågor. I brådskande fall kan diskussionen även ske via mejl mellan veckomötena. På så sätt kan den som representerar LUS i en politisk diskussion representera samtliga studenter vid Lunds universitet.
I frågor som diskuteras under en längre tid och där studenternas åsikter förblir desamma under längre perioder arbetar LUS fram politiska ställningstaganden tillsammans med kårerna. På så sätt behöver inte samma frågor förankras varje vecka, utan det går att läsa sig till vad studenterna tycker.
Politiska områden
Kort sagt arbetar LUS politiskt med samtliga frågor som berör studenterna vid Lunds universitet. Det finns dock några frågor som är av större relevans över tid och som LUS lägger större fokus på. Nedan listas några frågor som LUS arbetar aktivt med.
Utbildning
Frågor kopplade till utbildningen vid Lunds universitet påverkar studenterna i allra högsta grad. Det finns många olika frågor som kopplas till utbildningen. Exempel på sådana är kvalitetssäkring, högskolepedagogik, antagning, disciplinärenden, internationalisering och digitalisering. LUS arbetar aktivt med samtliga dessa frågor i olika organ och arbetet knyts samman genom representation i den universitets-gemensamma Utbildningsnämnden, där olika utbildningsrelaterade frågor diskuteras.
Forskarutbildning
Forskarutbildningsfrågorna är av stor relevans för universitetets doktorander och därmed också för LUS. Liksom för utbildningen kopplas flera olika frågor till forskarutbildningen. Exempel på sådana är kvalitetssäkring, antagning, breddad rekrytering, internationalisering och digitalisering. LUS arbetar aktivt med dessa frågor i olika organ och arbetet knyts samman genom representation i den universitetsgemensamma Forskarutbildningsnämnden, där olika forskarutbildningsrelaterade frågor diskuteras.
Forskning
Forskningsfrågorna påverkar Lunds universitet i hög utsträckning och är därmed även av betydelse för studenterna. Forskningsfrågorna är även de mångfacetterade och inbegriper bland annat kvalitetssäkring, resursfördelning och strategiska satsningar. LUS arbetar aktivt med forskningsfrågor i olika organ. Arbetet knyts samman genom representation i den universitetsgemensamma Forskningsnämnden, där olika forskningsrelaterade frågor diskuteras.
Hållbarhet
Hållbarhetsfrågan är en fråga som är viktig för studenternas framtid och som kommer in i diskussioner kring många andra frågor som LUS driver. LUS arbetar fokuserat med frågan i universitetets Hållbarhetsforum och är en stark röst när hållbarhetsfrågan diskuteras i andra organ där LUS är representerade.
Bostäder
Bostadsfrågan är av stor vikt för studenterna vid Lunds universitet. LUS arbetar aktivt för att tillgången till bostäder av god kvalitet till studentvänliga priser ska vara så bra som möjligt. LUS driver framförallt bostadsfrågan på kommunal och regional nivå.
Jämställdhet
Jämställdhetsfrågor är viktiga för studenterna och har betydelse för att alla studenter ska känna sig välkomna på Lunds universitet. LUS arbete med jämställdhetsfrågor bedrivs framförallt genom Rådet för jämställdhet och lika villkor, men studenterna har även en stark röst när jämställdhetsfrågor diskuteras inom andra organ på universitetet.
Studiemiljö
Studiemiljön är väldigt viktig för studenterna vid Lunds universitet och är av största vikt för studenternas trivsel vid universitetet. LUS är aktiva i diskussioner kring såväl den fysiska som den psykiska studiemiljön vid universitetet och driver frågan bland annat genom Centrala skyddskommittén och Campusutvecklingsrådet.
Campusutveckling
Lunds universitets campus är under ständig utveckling. LUS är en aktiv politisk part i diskussionerna kring utvecklingen för att säkerställa att ett framtida campus är anpassat för studenterna och utbildningen. LUS arbete kring campusutveckling bedrivs främst i Campusutvecklingsrådet, men också i andra organ där frågan diskuteras.
Kontakta oss
lus@lus.lu.se
Ordförande - Mia Huovilainen
070-821 31 17
ordf@lus.lu.se
Vice ordförande - Axel Simonsson
070-821 31 19
v.ordf@lus.lu.se
bottom of page